Máte v plánu pohostit někoho z vašich blízkých a nechcete ho zvát do restaurace, ale chcete mu uvařit sami? Pokud ano, podívejte se s námi na to, co k tomu použít. My doporučíme stále ještě opomíjenou plodinu, kterou jsou batáty. Dnes jsou velmi moderní přílohou, kterou lze popsat jako zajímavou alternativu brambor. A to pochopitelně z toho důvodu, že mají lákavou nasládlou chuť, která přináší zajímavé gastronomické zážitky.
S čím se hodí?
Podívejte se i na to, s čím se batáty mohou velmi dobře kombinovat. Jelikož mají velmi blízko právě k bramborám, je jejich použití celkem podobné. My doporučíme osvědčené možnosti, kam se hodí kombinace spojená:
- s hovězím steakem,
- s drůbežím masem,
- s čerstvou pečenou rybou.
Kde batáty sehnat?
Zaujala vás tato možnost? Pokud ano, není nic jednoduššího, než si je opatřit. Kde je seženete? Vzhledem k charakteru rostliny, které se dobře daří i v našich podmínkách, si je pochopitelně můžete vypěstovat. Stačí vědět, jak sázet batátu. Když hledáte jednodušší způsob, máme ho pro vás také. Ideální je navštívit větší supermarket, kde budete mít jistotu, že o tuto plodinu rozhodně nebude nouze. A kdo hledá větší kvalitu, může zkusit osvědčené farmářské trhy.
Jak připravovat?
Máte jasno o tom, co budete vařit? Potom byste ještě měli vědět, jak batáty připravovat. Klasická možnost je uvařit je jako brambory, ve slané vodě. Pokud vám to přijde příliš obyčejné, po vaření je jemně rozšťouchejte. Jednoduchý krok, který však výrazně přidá na celkové prezentaci. Hitem je ale i možnost spojená s tím, že budete batáty také péct. Buď je můžete uvařit se slupkou a vložit na pár minut na gril, nebo je můžete v troubě grilovat několik desítek minut. Obě možnosti zaujmou svou výslednou chutí, kterou už doplníte jenom trochou soli. Přidat můžete také kvalitní olivový olej a různé čerstvé bylinky. Dokonalá kombinace.