close

[dropcap] K [/dropcap] aramel patří mezi velmi vyhledávanou cukrovinku, a to ať už v podobě bonbonů, nebo třeba v podobě různých cukrátek, nebo náplní jiných sladkých pochutin. Přitom vyrobit si karamel doma není zase tak složité, jelikož jeho samotným základem není nic jiného, než obyčejný cukr. A právě z něho může karamel vzniknout, ale je k tomu potřeba dostatek opatrnosti a samozřejmě také obezřetnosti. Základem je totiž cukr rozpustit, ale hlavně nespálit.

karamel

Postup je velmi rychlý a jednoduchý

Základem celého postupu je tedy nutnost rozehřát pánev, na kterou je následně nasypáno požadované množství cukru. Jakmile se začne rozpouštět, je třeba ubrat na teplotě a danou směs důkladně míchat, dokud není všechen cukr zkaramelizovaný zcela. Jakmile se tak stane, máme ve svém principu hotový surový karamel, který je možné nalít třeba do formy, a následně ho nechat vychladit. Samozřejmě poté, co bude chladný, ztuhne na velmi pevnou konzistenci, a stane se z něho pevná hmota.

Jak docílit krémové konzistence?

Pokud však chceme, aby byl karamel takový, jak ho známe z různých tyčinek, je třeba do rozpuštěného cukru přidat vychlazené máslo, které v něm pomalu rozpouštíme a pomalu ho vmícháváme do dané směsi. Jakmile se tak stane, a konzistence je již o něco řidší, přichází další fáze, a to taková, že do dané směsi přilijeme ještě smetanu na šlehání.

Díky tomu se vše ještě více zjemní. Následně už nezbývá nic jiného, než vše pár desítek vteřin povařit, a karamel máme hotový. Ideální je nalít ho do připravené nádoby, ve které ho stejně jako v předchozím případě necháme pouze ztuhnout, a následně je připraven k použití. Měl by mít velmi hustou, nikoliv však tvrdou konzistenci. Na tu má samozřejmě vliv jak množství použitého másla, tak samozřejmě i množství použité smetany, ale také její kvalita. To vše má na celkovou hustotu karamelu přímý vliv.

Tags : cukrkaramel

The author admin

Leave a Response