Muffiny jsou, zvlášť v poslední době, velmi populárním dezertem, který určitě ocení každý milovník sladkého. Pokud ale chcete zazářit a předvést svým stolovníkům originální obměnu tohoto známého dezertu, určitě musíte vyzkoušet muffiny se zázvorem.
Zázvor dodá jídlu ten správný hřejivý nádech a kromě jiných blahodárných účinků posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Proto se dokonale hodí k podzimu, když už začíná být lezavo a je třeba se chránit před nemocemi.
První zmínka o muffinech pochází už z roku 1796 z kuchařky, kde je muffin popisován “jako koláč, který se peče v malém hrnečku”, tedy také cupcakes. Dnes na jejich přípravu používáme speciální plechy, formičky nebo papírové košíčky. Upečené muffiny můžete jen pocukrovat nebo ozdobit šlehačkou, krémem, ovocem, strouhanou čokoládou, různými polevami a podobně.
Co budete potřebovat
- 350 g hladké mouky
- 225 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 125 ml mléka
- 125 ml sladké smetany
- 175 g medu
- 1 vejce
- 1 a půl sáčku kypřícího prášku
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
Postup
Ještě předtím, než začnete připravovat těsto, si zapněte troubu na 180°C, aby se stihla dostatečně předehřát. Příprava těsta je opravdu rychlá.
V jedné misce smíchejte suché přísady, v jiné míse tekuté. Máslo s medem nechte rozpustit a počkejte až vychladne. Obě misky promíchejte dohromady. Muffinovému těstu nevadí hrudky, při pečení se ztratí. Papírové košíčky naskládejte na plech a naplňte je. Doba pečení je přibližně 20 minut. Z jedné dávky těsta upečete asi 24 muffinů.
Muffiny je ideální jíst hned, maximálně den dva po upečení. Když víte, že je nestihnete sníst, můžete je po vychladnutí zamrazit a sníst později.
Tip: Těsto nešlehejte, dostal by se do něj vzduch. Opravdu stačí všechny přísady jen smíchat.