Pařížský dort je vyhledávanou pochoutkou, zvlášť těmi, kdo milují čokoládu. Tmavý korpus promazaný pařížskou šlehačkou a potažený čokoládovou polevou patří mezi klasiku cukrářského umění.
Většina z nás se ovšem bojí si tento dort udělat doma, hlavně pařížská šlehačka může někoho odradit. Pojďme si tedy vysvětlit, jak si připravit pařížský dort krok za krokem.
Příprava pařížské šlehačky
Protože musíme šlehačku nejdříve svařit a potom nechat úplně vychladit, je třeba s její přípravou začít včas, nejlépe den předem.
Budete potřebovat:
- 2 smetany ke šlehání
- 200 g čokolády na vaření
Smetanu nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Do ní pak nalámejte čokoládu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, potom přesuňte do ledničky. Vychlazenou pak druhý den vyšlehejte.
Jak na přípravu pařížského dortu
Korpus na dort si upečte podle svého receptu, nebo použijte následující recept.
Ingredience.
- 4 vejce
- 170 g cukru krupice
- 180 g hladké mouky
- 25 g kakaa
- 45 g oleje
- 3 lžíce studené vody
Žloutky s vodou, olejem a cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Kakao promíchejte s moukou a postupně zašlehejte ke žloutkům. Nakonec lehce promíchejte se sněhem a naplňte směsí dortovou formou.
Pečte v troubě vyhřáté na 160°C a pečte asi 20 minut. Prvních sedm minut troubu v žádném případě neotvírejte, těsto by se zchladilo a kleslo by. Jestli je dort upečený, zjistíte špejlí zapíchnutou do středu. Pokud ji vyndáte suchou, je hotovo. Dort nechte vystydnout, poté ho prokrojte a naplňte ⅔ připravené pařížské šlehačky. Zbývající si nechte na finální úpravu dortu.
Na polevu:
- 200 g čokolády na vaření
- 100 g tuku Omega nebo másla
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu, promíchejte a nechte vystydnout. Vychladlou, ale ještě tekutou polevou potáhněte celý dort i boky. Když ztuhne, dozdobte kopečky šlehačky.