Máte rádi kremrole? S vařeným bílkovým sněhem, pařížskou šlehačkou nebo klidně s některou z našlehaných slaných náplní, pokaždé je to pochoutka, která má své zastánce.
A možná vás překvapí, že jejich příprava není nijak složitá a klidně si je můžete k nedělní kávě upéct sami doma. Stačí jen pořídit si trubičky, na něž budete namotávat proužky těsta, aby vznikly ty správné duté kremrole. Pak stačí jen mít vhodné těsto (můžete bez obav použít kupované listové) a oblíbenou náplň. My vám ale prozradíme recept na těsto, s nímž budete spokojeni vy i všichni, kdo vaše kremrole ochutnají.
Domácí těsto na kremrole
Na tohle těsto potřebujete jen 350 gramů hladké mouky, 1 kostku Hery nebo másla a 125 ml smetany ke šlehání. Z těchto přísad jednoduše uděláte těsto a dáte ho nejméně na hodinu sdo ledničky vychladit.
Potom ho rozválíte a nakrájíte na proužky široké asi 2 cm. Ty budete namotávat na trubičky, začnete na úzkém konci a budete pokračovat k tomu širšímu. Kremrole poskládáte na plech s pečícím papírem a upečete dozlatova při 180-200 stupních.
Tradiční bílková náplň
Do kastrůlku si odměřte 180 g cukru krupice, zalije ho vodou a přiveďte k varu. Vařte zvolna asi 30 minut. Potom ze tří bílků vyšlehejte tuhý sníh, postupně do něj všlehejte dalších 120 g cukru a pak také horký cukrový rozvar. Směs šlehejte, dokud to celé nevychladne a nezhoustne.
Sněhovou náplň si můžete připravit i tak, že sníh z bílků a cukru šleháte nad párou, dokud nezhoustne a neleskne se. Je to jednodušší a výsledek je stejný.
Kremrole naslano
Při různých večírcích můžete zkusit i slané varianty náplní, které vaši cateringovou pověst vystřelí vysoko ke hvězdám. Do trubiček se hodí velmi pečlivě našlehaná máslová pěna sýrová, salámová nebo tvarohová ochucená česnekem či dalšími pochutinami. Velmi oblíbená je pěna se sardelovou pastou a zkusit můžete i křenovou šlehačku – nemusí být vždy jen v šunkových rolkách.