Tradiční indický chléb se nepodobá našim bochníkům, jsou to placky z pšenice atta. Tu sice v našich podmínkách najdete jen těžko, pokud se ale rozhodnete indický chléb si doma připravit, poslouží vám stejně dobře naše polohrubá pšeničná mouka.
Nadýchané, vláčné indocké placky patří mezi základní suroviny, konzumují se k snídani s medem a čajem, s medovým chutney, během dne jako příloha k polévce či masu. Díky jeho vláčné struktuře je vhodný i na plnění, ať už nějakou směsí po indicku nebo si do něj dáte třeba kebab.
Jak si připravit indický chléb
Úplně nejjednodušší a nejlevnější těsto na placky připravíte jen ze tří ingrediencí: mouky, vody a oleje nebo přepuštěného másla (ghii). My si ale prozradíme recept na chléb nadýchanější, vhodný k plnění, který si určitě zamilujete.
Suroviny:
- 470 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody na pečení
- 1 lžíce cukru
- lžička soli
- 200 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce rozpuštěného ghee
- asi 100 ml vlažné vody
V míse smíchejte všechny ingredience kromě soli. Vodu přilévejte postupně, podle potřeby, i když konzistence těsta je relativně řídká a lepivá. Takto připravené těsto začněte hníst, až se přestane lepit na stěny nádoby. V této fázi můžete těsto klidně svěřit hnětači, aby tu nejhorší práci udělal za vás.
Hotové těsto je dobré nechat vyzrát na několik hodin, klidně přes noc. Přikryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho v klidu na teplejším místě.
Jak péct indické placky
Na sporáku si nahřejte pánev, na níž budete jednotlivé placky opékat. Oddělte si kousek těsta, velký přibližně jako mandarinka, z těsta si rozválejte placku na průměr pánve. Tento budoucí chléb potřete olejem nebo ghee z obou stran a dejte na pánev péct. Vychladnout nechávejte na roštu, aby placky vychladly i zespodu.
Placky se dají také péct na sucho, přímo na plotýnce nebo na litinové pánvi. Omastit je můžete až hotové, nebo je použít k masitým jídlům nemaštěné.