Indiánek u nás bez ohledu na politický režim přežívá již více než století. Patří k základnímu umění každého cukráře a pochutnávají si na něm malí i velcí. Při jeho přípravě si užijete i trochu zábavy při tvorbě testovacích bublinek.
Sníh šlehaný v páře, měkoučký piškot (bufler) a výborná čokoládová poleva, to jsou tři důležité ingredience pro přípravu indiánků. Můžete si je vyrobit ve velikosti cukrárenských zákusků nebo si připravit mini indiánky, kreativitě se meze nekladou.
Recept na pravé indiánky
Na piškotky budete potřebovat 2 vejce, 2 polévkové lžíce polohrubé mouky a stejné množství cukru krupice.
Na bílkovou pěnu:
- 3 bílky
- 200 g cukru
- 2 vrchovaté čajové lžičky marmelády (jahodová, rybízová)
- 1 dcl vody
Postup
Nejdříve si připravte těsto na piškoty, aby se upekly během přípravy bílkové pěny. Oddělte žloutky od bílků a dejte obojí zvlášť do misek. Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny (můžete přidat i jeden vanilkový cukr) a zvlášť si připravte sníh z bílků. Do žloutků zašlehejte mouku a sníh do směsi zapracujte už jen lehkým obracením.
Těstem si naplňte cukrářský sáček s hladkou hubičkou a na plech vyložen pečícím papírem nastříkejte piškotky o průměru asi 4 cm. Pečeme při teplotě 160 °C asi 15–20 minut.
Jak na bílkovou pěnu
Do hrnce dejte 2/3 cukru a zalijte vodou tak, aby sahala jen nepatrně nad cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu vařte zprudka, dokud se hmota nezačne táhnout. Poté vezměte drátek s očkem, namočíte ho do rozvaru a zkusíte vyfouknout bublinu. Jestliže se začne tvořit řetízek bublinek, je cukrový rozvar správné hustoty.
Bílky s cukrem vyšlehejte do pevné hmoty. Do takto připraveného sněhu přilévejtee za stálého šlehání rozvar, dokud hmota nezhoustne. Nakonec přidejte marmeládu a promíchejte. Vzniklou pěnu (měla by být dostatečně tuhá), nastříkejte na vychladlé piškotky a dejte do ledničky ztuhnout. Mezitím si rozpusťte čokoládovou polevu a do ní indiánky až po piškot namáčejte..