V letním období nemáme moc chuť na komplikovaná sytá jídla, spíš nás zaujme něco lehkého a netradičního, například nezvyklou úpravu zeleniny. Třeba celer.
Celer v kuchyni používáme především do polévek a do svíčkové, ti odvážnější si občas připraví celerový salát. Přitom nevšímavost k této zelenině není na místě, jeho vliv na naše zdraví je pozoruhodný. Působí antibakteriálně, prospívá při nemocech dýchacích cest a astmatu. Má močopudné účinky, odplavuje jedovaté látky z našeho těla, léčí záněty ledvin a močového měchýře. Obsahuje ale i velké množství vitamínů a minerálů, které posilují naši imunitu. Zkuste si tedy k obědu připravit celerové placičky.
Co budete potřebovat na celerové placičky se sýrem
Připravte si:
- asi 250 g syrového celeru
- 100 g uzeniny (výborná je šunka nebo anglická slanina)
- 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda, čedar – podle chuti)
- 4 vajíčka
- hrst libečku nebo zelené petrželky
- sůl a trochu pepře
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- olej na smažení
Postup:
Celer si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Uzeninu si nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme, petrželku nebo libeček nasekáme nadrobno. Vše promícháme v míse, přidáme sůl, pepř, vajíčka, prolisovaný česnek a mouku.
Umíchané těsto nabíráme větší lžící a smažíme v rozpáleném oleji. Přebytečný omastek z placiček odsajeme papírovou utěrkou, podáváme s míchaným zeleninovým salátem, případně s bramborovou kaší.
Obměny základního receptu
Někomu nedělá tepelně upravený česnek dobře na zažívání, ale když ho zkusíte nahradit medvědím česnekem, jistě neprohloupíte.
Placičky můžete připravit také jako karbanátky, v tom případě stačí jen jedno vejce, ale připravíte si v misce mlékem zvlhčenou strouhanku, kterou dáte do směsi místo mouky. Placičky tvořte silnější a obalte je tak, jako děláte masové karbanátky.