Syrová strava je přirozený způsob, jak tělu doplnit všechny potřebné živiny a nezatěžovat ho chemií. Navíc skutečnost, že není tepelně zpracovaná, zachovává všechny vitamíny, které se při teplotách nad 45°C ničí. Není proto překvapením, že se k přirozenému stravovaní obrací stále víc lidí.
Výhodou raw jídel je to, že jejich konzumací určitě nepřiberete, pokud jíte obvyklé množství. Celková pravděpodobnost, že byste po raw stravě ztloustli je výrazně nižší než při běžnému stravování.
Chcete překvapit své přátele a připravit jim netradiční, zdravé a přitom opravdu výborné pohoštění? Zkuste naše recepty.
Raw cibulkové krekry s mandlemi a slunečnicovými semínky
Hodí se k pomazánkám, polévkám i salátům, ale i samotné místo sušenek nebo chipsů.
Ingredience:
- 6 – 8 jarních cibulek
- 200 g natural mandlí (namočit přes noc ve vodě)
- 200 g slunečnicových semínek (také namočených ve vodě)
- 200 g pohanky (přes noc ve vodě)
- 1 lžička sušeného medvědího česneku
- mořská nebo himalájská sůl
Postup:
Pohanku slijeme, propláchneme a rozmixujeme. Asi čtvrtinu necháme v mixéru, zbytek dáme do mísy. Do pohankové kaše v mixéru nasypeme propláchnuté mandle, třetinu scezených semínek, medvědí česnek a sůl a mixujeme. Výsledek nemusí být zcela hladký. Přidáme k pohance do mísy, přisypeme zbytek semínek a smícháme.
Na plata sušičky si položíme pečící papír a lžičkou tvarujeme asi 0,5 cm vysoké placky. Sušíme při teplotě 42°C asi 12 – 14 hodin, v polovině placky otočíme, aby vyschly z obou stran. Uchováváme je na suchém místě.
Raw dipy vhodné k podávání s krekry
Pokud nemáte vlastní osvědčené recepty, zkuste například
Raw tataráček
- 1 šálek slunečnicových semínek (100g)
- 1 šálek oloupané nakrájené cukety (100g)
- 1/2 šálku sušených rajčat namočených v oleji (50g)
- 1 1/2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- koření dle chuti
Vše krátce mixujte a podávejte na krekrech potřených česnekem.
Raw tatarka z kešu oříšků
- 1 šálek kešu (namočené a opláchnuté)
- 1/2 šálku vody
- 4 lžíce jablečného octa
- 1/4 lžičky mletého hořčičného semínka
- 1/2 lžičky himalájské soli
Umixujte dohladka. Vlijte do misky, přidejte jemně nakrájenou cibulku a nechte alespoň půl hodinky odležet aby se chuti smísily.
Raw variace na vajíčkový salát
- 1 1/2 šálku kešu
- 3/4 šálku vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3/4 lžičky kurkumy
- 1 1/2 stroužku česneku
- 3/4 lžičky mořské soli
- 1/2 hrnečku oloupané a jemně nasekané cukety
- 3/4 šálku červené papriky – jemně nasekané
Vše kromě cukety a papriky vhoďte do mixéru a důkladně rozmixujte na hladký krém. Do něj přidejte nasekanou cuketu a červenou papriku.
Tyhle dobroty jistě uspokojí i největší labužníky mezi vašimi přáteli.