close

Mezi trendy dnešní doby patří s největší pravděpodobností zdravý životní styl. S tím je úzce spjato i zdravé stravování. Nejen pitný režim, pohyb, dostatek odpočinku, v neposlední řadě také kvalitní potraviny. Ty však ztrácejí mnohdy na své kvalitě hlavně skrze zbytečně dlouhé tepelné úpravy. Dnes si společně posvítíme na kuchyňské nádobí a vysvětlíme si jejich jedinečné vlastnosti. Zatímco jeden dává přednost rychlým způsobům přípravy pokrmů, druhý rád experimentuje.  Přesto je vždy zapotřebí kvalitních pomocníků do každé kuchyněPomocníci do kuchyně

Kastroly a hrnce

Všichni máme doma hrnce, kastroly či kastrůlky. Nádobí bychom měli vybírat nejen podle toho, jak vypadá, ale především s ohledem na jeho kvality. Ne všechen materiál musí být vhodný na daný sporák. Nádobí hodící se, pro plynový ohřev, nemusí být zcela vyhovující pro sklokeramické desky. Než tedy nakoupíme nové hrnce, zaměříme se na tuto skutečnost.

Mixéry a šlehače

Tyto pomocníky uvítá v kuchyni úplně každý. Práce s nimi je pohodlná, snadná, rychlá. Vybírat lze z ručních i těch složitějších, do detailu propracovaných. Elektrické mixéry dokážou strouhat, sekat, krájet různé potraviny. Ušetříte s nimi nejen čas, ale i fyzickou námahu.

Hrnce tlakové

Pokud jste více početná rodina, tlakový hrnec uvítáte. Kvalitní materiály umožňují nejen jejich dlouhou životnost, ale rychlé vaření. Potraviny si zachovají při vaření v tlakovém hrnci nejen chuť, ale aroma a nutriční vlastnosti. Dobu trávenou u sporáku navíc zkrátíte minimálně o polovinu.

Litinová pánev

Litina určitě patří mezi starou dobrou klasiku. Je to vysoce odolný materiál, který nepostrádá tepelnou vodivost. Litinová pánev se zahřívá celá, zatímco u klasické pánvičky dochází pouze k zahřívání lokálnímu. Díky tomu ušetříte jak energii, tak kvalitu potravin.

Wok pánev

Tyto pánve jsou oblíbené už pro svou universálnost. Hodí se jak na smažení, dušení tak vaření. Většinou bývají vyrobeny z litého hliníku či nerezu. Oba jmenované materiály pomáhají rovnoměrnému rozložení tepla, disponují nepřilnavým povrchem. Vhodné jsou u přípravy exotických jídel, takže pro skutečné gurmány.

Tags : kuchyněnádobísporák

The author Gabriela Kortova

Když dojde na to popsat druhé lidi, jde nám to velmi snadno. Ovšem pokud má člověk popsat sám sebe je to složitější. Začnu tedy tím nejzákladnějším. Jmenuji se Gabriela a jsem 72 ročník, takže už něco pamatuji :) Největším žroutem mého času je psaní článků a já jsem za to moc ráda. Pořád je toho spousta, co se člověk může učit. Mimo jiné si snažím vymezit čas pro sport a ruční tvorbu.

Leave a Response