Jak už samotný název napovídá, kypřící prášek má hlavní úlohu kypřit těsto, aby výsledný moučník byl nadýchaný a vláčný. Použít ho ovšem můžete i jinak, například při úklidu.
Účinnou složkou prášku do pečiva je hydrogenuhličitan sodný, což je naše stará známá jedlá soda. To, že při kontaktu s kapalinou reaguje, způsobuje spojení s druhou látkou – dihydrogendifosforečnanem sodným, který na rozdíl od zásadité sody je kyselý. Při reakci uniká vzduch a tvoří v těstu cestičky a bublinky. Jak se toto sloučení kyselé a zásadité látky dá využít všestranněji?
Má bělící účinky
O tom, že kypřící prášek má bělící schopnost, věděly už naše babičky. A tak když potřebovaly vybělit prádlo především záclony, přidaly sáček prášku do pečiva k pracím prostředku. Pomáhá i na mastné skvrny, je ovšem důležité nasypat ho na zasažené místo. Y
Kypřící prášek vybělí i zašlý porcelán, se skvrnami od kávy nebo čaje, postačí jen nasypat ho do nádoby a přelít teplou vodou. Asi po půl hodině by měly být skvrny pryč a šálek či konvička jsou opět zářivě bílý.
Pohlcuje pachy, uvolňuje odpady
Už jsme o tom psali před časem: soda smíchaná s octem umí uvolnit ucpaný odpad. Zákonitě na to tedy můžete použít i kypřící prášek, stačí ho nasypat do výlevky a zalít horkou vodou s octem.
Jestliže vás trápí pach v ledničce, otevřete sáček s kypřícím práškem nebo ho nasypte na talířek a dejte ho do chladničky. Pach z ní brzy zmizí. Když potřebujete odstranit pach z čalounění nebo z koberce, rozsypejte ho po celém povrchu a nechte působit, klidně i přes noc. Potom ho výdaje vysavačem nepříjemný zápach bude pryč.