Našli jste zalíbení v pokrmech z dýní? Tak to jistě oceníte návod na pěstování dýně Hokkaido, kterou před přípravou nemusíte pracně loupat. Její využití v kuchyni je velice pestré. Můžete z ní dělat polévky, buchty, pizzy, nebo ji můžete připravit jako přílohu – pečené hranolky nebo pyré. Také se dá konzumovat syrová.
A jak se pěstuje taková dýně? Není to vůbec náročné. Pokud máte dostatek místa, ráda se totiž plazí do všech možných stran.
Semínka nebo sazeničky?
Hned na začátku si můžete vybrat. Buď si koupíte semínka, ze kterých si vypěstujete sazeničky, nebo si koupíte již hotové sazeničky. Rozhodnutí je jen na vás, na trhu sežene bez problémů obě varianty. Semínka do připravené půdy vysejte v půlce května. Jelikož se rostlinky hodně rozrůstají, nechávejte dostatečný prostor, minimálně 1-2 centimetry od sebe, do hloubky přibližně 3 centimetrů. Pokud máte sazeničky, vysaďte je do připraveného záhonu ve stejném období jako semínka, tedy taky v půlce května.
Co dýně Hokkaido potřebuje
Dýně Hokkaido má ráda a prospívá jí zemina bohatá na živiny, proto je důležité před výsadbou přidat dostatek hnojiva do záhonu tam, kam budete dýni sázet. Dýni, stejně jako všem ostatním tykvovitým rostlinám, se náramně daří přímo na kompostu. Pokud ho nemáte, určitě volte místo s dostatkem slunečního světla. Jinak dýně žádnou zvláštní péči nepotřebuje, jen je důležité jí dostatečně zalévat. Rostlinka se vám rozroste až do 4 metrů. Aby byla dostatečně silná, párkrát jí okopejte a zbavte plevele.
Sklizeň a její skladování
Úrodu dýně Hokkaido můžete očekávat koncem srpna. Z jedné rostliny můžete mít až deset hezkých oranžových a chutných dýní. Pro skladování vyberte suché a chladné místo, na vlhkém místě by tykev brzy zplesnivěla. Dýni skladujte i se stopkou. Při správném skladování si budete moci vychutnat dýňovou polévku i v zimě, kdy jsou v obchodech dýně drahé.