close
ovoce

Milujete chuť čerstvého ovoce, která je správně vyzrálé, šťavnaté a plné chuti? Aby tak chutnalo všechno ovoce, které si domů přinesete, naučte se ho správně vybírat již v obchodě.

Kolik ovoce denně sníte?

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by měl každý z nás denně jíst 400 gramů ovoce a zeleniny, a to nejlépe v pěti porcích, jež si rozdělíme do celého dne. Ovšem Češi toto doporučení ani zdaleka nesplňují. Podle nejnovějších výzkumů dokonce vychází najevo, že téměř 50 % obyvatelstva České republiky nesní během dne ani sousto ovoce či zeleniny. Pouhých 8 % Čechů si každý den hlídá doporučený denní příjem ovoce a zeleniny.

Jak si zajistit větší příjem ovoce?

Patříte-li k lidem, kteří množství zkonzumovaného ovoce a zeleniny zanedbávají, možná vám pomůže, když se naučíte, jak správně vybrat zralé ovoce. Jeho chuť tak bude pokaždé skvělá a již se vám nestane, že si domů přinesete nedozrálé nebo naopak přezrálé plody.

Ovoce kupujte v sezóně

Jedním ze způsobů, jak zvýšit šanci na to, že ovoce bude chutnat skvěle, je jeho sezónní nakupování. Když si uprostřed zimy nakoupíte jahody, které dozrávaly na druhé straně světa, jejich chuť nebude tak skvělá jako těch, které vyrostly na nedaleké farmě.

S množstvím to nepřehánějte

Také se naučte ovoce nakupovat pouze v takovém množství, které dokážete sníst. Tak budete mít jistotu, že ovoce bude stále čerstvé a šťavnaté. Nakupovat čerstvé ovoce takzvaně do zásoby se vám rozhodně nevyplatí. Také se vyhýbejte nakupování ovoce, které je již připravené ke konzumaci. Sice si ušetříte práci s jeho loupáním a krájením, ale čerstvé ovoce vcelku vám vydrží déle a navíc je také levnější.

Znaky, podle kterých poznáte zralé ovoce

Protože klady toho, proč je čerstvé ovoce vždy lepší, zejména tehdy, pokud je sezónní, jsme si již řekli, pojďme se nyní přesunout k tomu, jak ho poznat.

Jablka

U jablek je výběr těch nejlepších kusů snadný. Důkladně prozkoumejte slupku a ujistěte se, že je hladká a bez jakýchkoliv známek poškození. Také by měla být lesklá, ale nezaměňte přirozený lesk slupky za ten umělý.

Meloun

Všimli jste si toho, že mnoho lidí při nákupu melouny oťukává? Podle zvuku, který se z melounu po zaťukání na slupku ozve, totiž poznáte, zda je zralý či nikoliv. Zvuk zralého melounu je dutý. Dalším znakem zralosti je symetrie a váha. Čím je meloun těžší, tím je zralejší.

Broskve

Šťavnaté a sladké chuti broskve nelze odolat. Abyste měli jistotu, že tak bude chutnat každé broskev, kterou ochutnáte, vybírejte si kusy, které nejsou poškozené a na omak jsou pevné. Při výběru se zaměřte také na jejich barvu. Nejlepší jsou broskve, které jsou sytě zbarvené a nádherně voní.

Granátová jablka

Mnoho lidí si neví rady při výběru zralého granátového jablka. Stejně jako u melounů, také u granátových jablek platí, že nevidíte dovnitř. Je tedy důležité orientovat se pouze podle slupky. Je-li jablko těžké a jeho slupka na mnoha místech popraskaná, značí to, že je plod plný semínek.

Ananas

Také ananas může být velmi záludný. Až příště dostanete chuť na sladký a čerstvý ananas, vyberte si takový, který bude tuhý, jeho slupka bude mít žlutou barvu a listy budou sytě zelené. Při výběru ananasu vám napoví také sladká vůně.

Hrušky

Protože hrušky se sklízejí ve chvíli, kdy ještě nejsou zcela zralé, je vhodné je ponechat k dozrání v pokojové teplotě. Hrušku, jež je připravena ke konzumaci, poznáte podle měkké slupky, která je náchylná k otlakům.

Až příště dostanete chuť na čerstvé ovoce, vzpomeňte si na výše zvýšená doporučení a pochutnejte si na šťavnatých plodech. Aby byla jejich chuť skutečně co nejlepší, snažte se ovoce konzumovat během jejich hlavní sezóny.

Zdroj textu: www.howstuffworks.com, www.webmd.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : ovoce

The author Michaela

Leave a Response