Na zahrádkách vám dozrávají třešně a jahody, nebo jste si je nakoupili v obchodě. Nejlépe jistě chutnají jen tak, čerstvé, ale můžete z nich vykouzlit také řadu velmi dobrých dezertů. A jak si z tohoto krásně červeného sezónního ovoce upéct bublaninu? Máme pro vás tip, jak upéct bublaninu, po které se vám budou sbíhat sliny, snadno a rychle. Přinášíme vám recept na hrnkovou bublaninu.
V některých rodinách se dědí recepty z generace na generaci, tam, kde svůj ještě nemáte, vám třeba přijde vhod do sbírky tento náš dnešní.
Něco o bublanině
Bublanina je buchta z litého těsta. Nevíme přesně, kdy a jak se bublanina začala péct, ani neexistuje na ní žádný originální a zaručeně správný recept. Každá bublanina je originál. Její jméno, jak by se dalo předpokládat, vychází ze slova „bublat“, kdy těsto probublá na povrch přes ovoce. Správně upečená bublanina je vláčná a voní sladce po ovoci. Ovoce můžeme použít jakékoliv, ať to jsou meruňky, třešně, jahody, maliny, švestky nebo třeba rybíz.
Variant pečení a servírování je několik. Buď může být bublanina sypaná drobenkou nebo cukrem. Výborná je také servírovaná se šlehačkou nebo se zmrzlinou.
Recept na hrníčkovou bublaninu
Hrnkové recepty jsou skvělé v tom, že k odměřování ingrediencí vůbec nepotřebujeme váhu, stačí pouze optimální velikost hrnku.
Co budeme potřebovat
- ½ hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 ks vanilkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ovoce – v našem případě právě dozrávající třešně či jahody
Jak budeme postupovat
Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme si ovoce, které budeme pokládat na těsto. Omyjeme si ho, jestliže máme třešně, meruňky nebo švestky, tak je vypeckujeme. Není příjemné kousnout do hotové bublaniny a vyndavat si z úst pecku.
Dalším krokem bude příprava těsta. Vajíčka si rozklepneme do velké mísy a vyšleháme buď pomocí metličky nebo mixéru. Přidáme půl hrnku oleje, hrnek mléka a promixujeme. V další míse si smícháme sypké ingredience, a to hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, sáček vanilkového cukru a prášek do pečiva. Ty to dvě směsi spojíme do jedné a pořádně promícháme, aby byla směs celistvá a hladká.
Připravíme si velký hluboký plech, který vymažeme máslem nebo olejem a následně vysypeme moukou. Na plech vylijeme smíchané těsto a navrch naskládáme připravené ovoce. Hrnkovou bublaninu dáme péct do trouby a pečeme do zlatova. Jestli je bublanina upečená poznáme podle vpichu špejlí do těsta. Pokud se na špejli nepřilepí těsto, bublanina je hotová.
Po vyndání z trouby bublaninu pocukrujeme moučkovým cukrem, rozkrájíme na čtverce a podáváme například ke kávě.
Tipy:
Omyté ovoce rozkrájíme den předem a vložíme do misky, pocukrujeme, nastrouháme kůru z půlky citronu a přidáme panáka rumu. Necháme takto minimálně den odležet, ovoce se krásně uleží a upečená bublanina bude krásně voňavá.
Do těsta místo části mléka použijte ovocnou šťávu nebo šlehačku, bublanina bude vláčná a mnohem lahodnější.