Muffiny, malé sladké či slané bochánky, které chutnají snad úplně každému milovníkovi dezertů, jsou velmi oblíbené pro svou snadnou přípravu a rozmanitost chutí. Dají se totiž skvěle kombinovat s různými ingrediencemi, vlastně téměř vším, co nás napadne. Jsou opravdu velmi jednoduché a rychlé na přípravu, takže je zvládne i začátečník.
Ani lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu, nemusí zoufat, protože následující recepty jsou určeny přímo jim. Bezlepkové muffiny nejsou náročné na přípravu a výsledek předčí očekávání – krásně nadýchané kloboučky a vynikající chuť.
Kokosové muffiny bez lepku
Ingredience:
- 150 g jemného kokosu
- 50 g mletých ořechů
- 3 lžíce kokosového tuku (rozehřátého)
- 2 vejce
- 2 jablka
- skořice
- vanilkový cukr
- muškátový oříšek
Postup:
Nejprve si oloupeme jablka a nastrouháme na hrubém struhadle. K nastrouhaným jablkům do misky přidáme všechny zbylé ingredience a zlehka promícháme. Zapneme si troubu na 180°C, aby se nám stihla předehřát. Těsto plníme do formiček na muffiny, vystačí na 12 kousků. Pečeme přibližně 20 minut.
Bezlepkové muffiny – kokos a banán
Ingredience:
- 2 ks banánů
- 100 g rozmixovaných ovesných vloček
- 80 g strouhaný kokos
- 60 ml kefír
- 1 ks vejce
- 1/2 tabulky hořké čokolády (nastrouhané)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička prášek do pečiva
- špetka soli
Postup:
Ovesné vločky si rozmixujeme, hořkou čokoládu nastrouháme na struhadle na hrubo, následně veškeré suché suroviny promícháme v misce. Poté přidáme banány rozmačkané vidličkou, vejce a kefír. Směs zlehka promícháme, aby vzniklo krásně vláčné těsto.
Zapneme si troubu ńa 170 °C, aby se stihla předehřát a začneme plnit těsto do muffinových košíčků. Nejlepší formy na muffiny jsou ty silikonové, které není potřeba ani vymazávat, či vystlávat papírovým košíčkem, muffiny se z nich dají krásně vyklopit. Těsto by mělo vystačit na 8 muffinů. Pečeme 20 minut.