Avokádo, je tropická dřevina, která pochází z Ameriky. Avokádo je plod stromu, který výšky až 20 metrů a plodí až po 4 letech. Avokádo je tvarem i barvou hodně podobné naší hrušce.
Jak vypadá
Avokádo má různé barvy, od tmavozelené, žluté po červenou až skoro černou. Jestliže si kupujete avokádo, vyberte si vždy tvrdší nezralý kus, rozhodně bez tmavých skvrn na slupce a nechte jej doma dozrát několik dnů zabalené v hnědém papíře, při pokojové teplotě. Nikdy nevkládejte do lednice!
Nezralé avokádo má hořkou chuť. Avokádo začíná zrát až po utržení ze stromu. Zralé avokádo poznáme tak, že je při stisknutí prstem mírně měkké, ale ne kašovité. Má měkkou máslovitou dužninu s mírně nasládlou oříškovou chutí, se skvělou výživnou hodnotou
Avokádo má silnou slupku. Proto než loupat je snažší rozříznout ho na polovinu. Uprostřed narazíte na velkou pecku. Pecku vydloubněte. Dužinu můžete vydlabat lžičkou nebo jednotlivé poloviny plodu zbavit tuhé slupky a nakrájet na malé kostky. Dužinu následně pokapeme citrónem, aby dužina nezhnědla a nezhořkla a zachovala si cenné látky.
K čemu je dobré
- Bohatý zdroj bílkovin (vhodné i pro vegetariány)
- Pomáhá při tvorbě červených krvinek
- Podporuje soustředění
- Pomáhá při snižování nadváhy
- Zmírňuje menstruační bolesti
Využití v kuchyni
Avokádo je základní složka jídelníčku vegetariánů a sportovců. Nejlepší je jíst avokádo samotné, pokapané citrónem nebo v kombinaci s ananasem, listovým salátem, vajíčkem. Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky. Tradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků.
Nezapomeňte, že dužina ani připravené pokrmy u avokáda nepatří do mrazáku. Připravené pomazánky, saláty a jiné pokrmy se mohou skladovat v nejspodnější části chladničky, a to maximálně 3 až 4 dny.