Jestli jste někdy navštívili Velkou Británii, jistě vám tento tradiční dezert není cizí. Zpracování staršího pečiva a nadúrody ovoce dalo v Anglii vzniknout národnímu pokladu jménem anglický ovocný puding. Tenhle předchůdce legendárního vánočního pudinku je po celé léto v kurzu.
Příprava pudingu není nijak složitá, jen je poněkud dlouhá – je dobré nechat ho v lednici nejméně přes noc. Pak máte naději, že z mísy vyklopíte úhledný a soudržný kopec ovocné dobroty.
Připravujeme ovocný puding
Na anglický ovocný puding budete potřebovat tyto suroviny:
- 1 kg lesního ovoce (směs)
- 140 g cukru krupice
- 2 lžíce tmavého rumu
- 400 g toastového chleba
- olej na vymazání formy
- ovoce na ozdobu
Postup:
Lesní plody (mohou být i mražené) vsypte do hrnce, přidejte cukr, 3 lžíce vody a přiveďte k varu. Vařte pár minut, dokud ovoce nezměkne a šťáva lehce zhoustne. Pak ovoce sceďte a do šťávy vmíchejte rum.
Pudinkovou formu nebo mísu o objemu 1,5 litru nebo několik menších (nejlépe se hodí hladké misky hezkého tvaru) vymažte olejem. Z chleba okrájejte kůrky, plátky pak namáčejte do scezené šťávy a vyložte jím mísu až po okraj. Jestliže připravujete puding do velké mísy, dobře se pracuje s celými plátky, u menší je lepší, když se nakrájí na širší pruhy, lépe se pak skládají. potom do mísy přendejte scezené ovoce a dalšími chleby namočenými ve šťávě ovoce zakryjte a vytvořte budoucí souvislé dno. Nakonec mísu přetáhněte potravinářskou fólií a položte na ni talířek vhodné velikosti, který přesně zakryje vnitřek mísy a ten je nutný dobře zatížit. Puding dejte do lednice a nechte přes noc odležet.
Druhý den puding vyndejte z ledničky, nožem lehce objeďte po obvodu mísy a položte na ni servírovací talíř. Po otočení dnem vzhůru by měl puding hladce vyklouznout ven, a pokud byl dobře zatížený, bude mít také dokonalý kompaktní tvar. Podávejte ho s čerstvým ovocem a třeba i se zmrzlinou nebo krémem