close

Co jsou to vůbec topinambury? Jsou to okopaniny, stejně jako brambory a jejich pěstování je velmi podobné. Z hlediska nároků na prostředí i podmínky jsou topinambury přizpůsobivé. Na půdu si neklade zvláštní nároky, avšak nejideálnější jsou lehčí až střední hlinitopísčité půdy. Vypěstovat se dá i na chudších půdách, kde díky silnému kořenovému systému dokáže získávat živiny z hlubších vrstev půdy. V úrodné půdě poskytuje vysoké výnosy. Co se týká závlahy, tak sucho snáší lépe v první půlce léta, ale v období růstu hlíz, což je srpen/září má vyšší nároky na vláhu. Ve své podstatě je topinambur mnohem odolnější než brambory. Zamokřené pozemky jsou však pro jeho pěstování nevýhodné.Jak pěstovat topinambury

Pěstování a vhodná teplota

Je málo náročný na teplo a jeho hlízy dobře vzdorují i silnějším mrazům. Hlíza sice zamrzne, ale jeho buňky zůstávají bez poškození a po opětném rozmrznutí jsou opět životaschopné. Tato vlastnost jim umožňuje zůstat během zimního období v zemi. Nadzemní část rostliny však zamrzá již při mínus pěti stupních.

Výsadba topinambur

Množí se hlízami, které by při sadbě neměly být menší než 3cm a mechanicky poškozené či hnijící. Sázet je můžeme na podzim i na jaře. Na jaře se sadíme ihned, jakmile je půda zpracovatelná, aby brzy začaly růst a mohly využít delší vegetační období. Na podzim je lépe sadit zase později (půlka října) aby hlízy do mrazů ještě nevzešly. Mladé výhonky by spálil mráz, ale podzemní část je odolná. Pěstujeme je podobně jako brambory v hrůbcích, proto zorané či zryté pole nejdříve urovnáme a prokypříme, jako pod brambory – 15cm hluboko. Sázíme je podobně do předem zhotovené brázdy nebo na poli sazečem, stejně jako brambory. Šíře řádku je v rozmezí 60 až 75 cm a vzdálenost hlíz 30 až 50 cm. Na podzim sázíme asi 12 cm hluboko, ale na jaře do písčité půdy 8 cm a do jílovitější 6 cm. Na ošetřování je nenáročný, pouze ze začátku regulujeme plevel okopávkou.

 

 

Tags : okopaninytopinambury

The author Gabriela Kortova

Když dojde na to popsat druhé lidi, jde nám to velmi snadno. Ovšem pokud má člověk popsat sám sebe je to složitější. Začnu tedy tím nejzákladnějším. Jmenuji se Gabriela a jsem 72 ročník, takže už něco pamatuji :) Největším žroutem mého času je psaní článků a já jsem za to moc ráda. Pořád je toho spousta, co se člověk může učit. Mimo jiné si snažím vymezit čas pro sport a ruční tvorbu.

Leave a Response