close
Bydlení

Společnost Glidden odhalila barvu roku 2025. Jaká to je?

purple basil

Jak již bývá tradicí, každý rok dochází k odhalení barev roku. Jednou ze společností, které to dělají, je také Glidden. Jaká barva bude kralovat roku 2025?

Historie značky Glidden

Společnost Glidden byla založena v roce 1875 v americkém městě Cleveland. Jejími zakladateli byli Francis Harrington Glidden, Levie Brackett a Thomas Bolles. Původně se jmenovala Glidden, Brackett & Company, později se přejmenovala na Glidden & Joy Company. Významný člen zakládajícího tria, Francis Glidden, odešel do důchodu ve věku 85 let. V současné době je firma součástí rodiny značek PPG, která je celosvětovým lídrem v oblasti barev a nátěrů.

Současná podoba značky

Momentálně je společnost Glidden přední značkou na poli barev a laků v široké nabídce produktů si vybere skutečně každý. Obchody společnosti se nachází v USA, Kanadě i Portoriku a těší se ohromné oblibě mezi zákazníky.

Jak probíhá výběr barvy roku?

Protože za mořem je značka Glidden poměrně známá a hojně rozšířená, vydává pravidelně před koncem roku informaci o tom, jaká barva bude kralovat tomu následujícímu. Výběr to ovšem není nijak jednoduchý. Při rozhodování je totiž nutné vzít v úvahu množství faktorů. Společnost Glidden tak bere v potaz chování lidí, jejich životní styl a pečlivě zkoumají také aktuální trendy, a to napříč všemi oblastmi. Pozornost věnují trendům v oblasti módy, textilu i automobilů. Jak říká expertka na barvy, která patří do týmu společnosti Glidden, Ashley McCollum, firma si dobře uvědomuje, že barva roku následně prosákne do všech oblastí života, a proto nezapomínají ani na pečlivé studium chování spotřebitelů.

Barva roku 2025 podle společnosti Glidden

Zajímá vás, kterou barvu můžete použít v interiéru v roce 2025? Odpověď společnosti Glidden zní jasně: Purple Basil (#1046-7). Jedná se o zemitý odstín fialové barvy, jenž dokáže jednoduše změnit charakter celé místnosti. Proč výběr vyhrála právě tato barva a jak ji vhodně použít v interiéru i exteriéru?

Proč právě Purple Basil?

K samotnému výběru se společnost Glidden vyjadřuje slovy, že zvažovala výrazné pastelové barvy, retro odstíny i pudrové pastelové barvy. Nicméně nakonec zvítězila sázka na jistotu. Barva Purple Basil je vhodná pro všechny, včetně lidí, kteří chtějí zůstat nohama pevně na zemi a obávají se toho, co si o nich pomyslí sousedi. Odstín Purple Basil není křiklavý ani nevkusný, ale naopak dokáže oslovit masy a zaujmout nejen vás, ale také vaše sousedy, kteří na vás za jiných okolností nenechají nit suchou. S jakými barvami a materiály Purple Basil kombinovat a jak ji zařadit také do svého šatníku?

Použití odstínu roku 2025 v interiéru

Aplikací barvy Purple Basil na zdi danou místnost zútulníte a dodáte ji trochu dramatičtější ráz. Tento odstín fialové se dokonale hodí do domácností, které jsou zařízené v gotickém, viktoriánském či vintage stylu. Pokud vsadíte na menší doplňky nebo například textil v této barvě, dodáte tím vašemu domovu jednoznačný šmrnc.

Použití Purple Basil v exteriéru

Společnost vám odstín Purple Basil, který bude kralovat roku 2025, nemusí dělat pouze v interiéru, ale pracovat s ním můžete i v exteriéru. Dramaticky a zároveň velice elegantně vypadá na vchodových dveřích i rámech oken. Pozornost kolemjdoucích upoutá také fialová schránka a venkovní květináče. Jestliže si myslíte, že váš dům si zaslouží menší renovaci, protože nemáte pocit, že působí elegantně, právě odstín Purple Basil vám pomůže.

S jakými barvami kombinovat fialovou

Rozhodli jste se do svého domova či exteriéru začlenit barvu Purple Basil? Snadno se vám bude kombinovat s teplými i studenými tóny. Jaké konkrétní barvy si s fialovou skvěle rozumí?

  • béžová
  • tmavě hnědá
  • zlatá
  • šedá
  • zelená
  • bílá

Materiály, které se výborně hodí k Purple Basil

Kromě barev se určitě hodí znát také materiály, které se s Purple Basil báječně snoubí. Chybu nikdy neuděláte s přírodními materiály. Například dřevo, ať už tmavé či světlé, si s fialovými tóny skvěle rozumí a společně tvoří dokonalou kombinaci. Velmi oblíbené je také spojení zlaté a fialové. Místnost, jejíž stěny vymalujete barvou roku 2025 podle společnosti Glidden, vybavená zlatými dekoracemi, například stolní lampou, rámy obrazů, svícny, miskami nebo třeba rukojetěmi šuplíků, bude vypadat luxusně a stylově.

Psychologický význam odstínu roku 2025

Rádi si nejprve hledáte význam jednotlivých barev a až poté je implementujete do svých domovů? Odstín Purple Basil má zklidňující efekt na psychiku, protože v sobě obsahuje modrý podtón. Ten je dobře známý tím, že dokáže navodit pocity klidu, empatie a vyrovnanosti. Zároveň vám ale odstín Purple Basil dodá také energii, neboť jeho další složkou je červená, která je považována za barvu života, lásky a sexuality. Díky těmto efektům na lidskou psychiku je vhodné koupit si ložní povlečení právě v odstínu fialové. Každou noc budete usínat v obklopení zklidňující barvy a ráno budete připraveni vykročit do nového dne pravou nohou.

Purple Basil v šatníku

Nebojte se odstín Purple Basil začlenit ani do svého šatníku. Snadno ho sladíte s šedými, krémovými i černými odstíny a bát se nemusíte ani zlatých detailů v podobě šperků.

Co říkáte na barvu roku podle americké společnosti Glidden? Zaujal vás odstín Purple Basil a nyní již přemýšlíte, jak ho vhodně začleníte do svého domova a šatníku? Nebo si ještě počkáte na prohlášení dalších firem, které jsou známé tím, že vyhlašují barvy roku?

Zdroj textu: www.realsimple.com, www.forbes.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : purple basil

The author Michaela

Leave a Response