close
Kuchyň

Jaké výhody má otevřená kuchyň?

otevřená kuchyň

Blíží se doba rekonstrukce vaší kuchyně a vy zvažujete různé možnosti? Otevřená kuchyň je rozhodně jednou z nich. Jaké má výhody?

Otevřená kuchyň

Když mluvíme o otevřené kuchyni, nemáme na mysli tu, která je k vidění v některých restauracích, kdy jako návštěvník sledujete, co se děje v kuchyni, nýbrž o otevřené kuchyni, kterou máte u sebe doma. Pro otevřenou kuchyň je typické to, že je spojena s jídelnou či obývacím pokojem. Zóna určená k odpočinku či stolování tak není od kuchyňské zóny oddělena a naopak dohromady vytvářejí funkční prostor. Jaké výhody z tohoto uspořádání vyplývají, v jakých situacích otevřenou kuchyň oceníte a na jaké věci se naopak musíte připravit?

Proč zvážit koncept otevřené kuchyně?

V současné době se s otevřenými kuchyněmi v domácnostech setkáváme stále častěji. Důvodů, proč tuto možnost volí stále více lidí, je víc než dost. Pojďme si společně představit ty nejzásadnější.

Praktické řešení

Jedním z hlavních důvodů, proč je koncept otevřené kuchyně v domácnosti oblíbený, je jeho praktičnost. Při přípravě pokrmů není jedinec, který chystá jídlo odtržen od společnosti a všichni si mohou společně poklábosit. Když je potřeba, mohou ostatní také přiložit ruku k dílu a na přípravě jídla se podílet. Sociální kontakt je tak nepřetržitý a nedochází k nedobrovolnému odtržení od ostatních.

Ovšem otevřená kuchyň je praktická i z dalšího hlediska. Při odnášení pokrmů a nápojů na jídelní stůl nebo třeba na konferenční stolek k televizi není nutné procházet více místnostmi. Servírování jídla tak může jednoduše probíhat přímo od kuchyňské linky a případné docházení pro chybějící příbory, ubrousky a další doplňky není problematické a zdlouhavé.

Třetí aspekt praktičnosti otevřených kuchyní ocení zejména rodiče malých dětí, které potřebují neustálý dohled. Není nic jednoduššího, než je během prací v kuchyni posadit na židli či na pohovku, zabavit je hračkami a mít je neustále pod dozorem. Starší děti si mohou v otevřené kuchyni psát domácí úkoly.

Lepší řešení z pohledu zdroje světla

Ve většině případů je v otevřených kuchyních také lepší zdroj světla. Nedojde totiž k rozdělení prostoru a v místnosti je tak více oken, tím pádem i více přirozeného světla. Rovněž je možné do otevřených kuchyní instalovat stropnice a lustry a kombinovat spolu tak více typů svítidel, která vytvoří útulný a příjemně osvícený interiér.

Opticky větší prostory

Dáváte přednost miniaturní kuchyni a malému obývacímu pokoji nebo byste si raději vybrali otevřený a vzdušný prostor? U otevřených kuchyní platí, že jsou vzdušné, prostorné a méně stísněné. A to i tehdy, když vznikají v malých místnostech. Stačí interiér správně zařídit, na stěny aplikovat světlé barvy a zbytečně ho nezaplnit nábytkem.

Volná ruka při zařizování

Pokud se zajímáte o interiérový design a rádi zvažujete různé možnosti, jak si zařídit svůj domov, nadchne vás zařizování otevřené kuchyně. Při vybírání nezbytného vybavení do kuchyně, jídelny či obývacího pokoje totiž máte mnohem širší výběr. K optickému oddělení kuchyně a jídelny či obýváku můžete použít kuchyňský ostrůvek, který by se do běžné kuchyně těžko vešel. Případně si můžete pořídit bar, o kterém jste vždy snili. Ten může posloužit také jako jídelní stůl a při přípravě pokrmů budete mít strávníky skutečně na dosah ruky.

Na co se připravit

Samozřejmě existuje i několik záporů, na které se musíte při plánování otevřené kuchyně připravit.

Dobré odvětrávání

Ačkoliv bude součástí vaší kuchyně také digestoř, pachy a další vůně se budou linout celou místností. Pravidelné větrání je tak naprostou nutností.

Hluk

Při vaření, smažení a pečení vzniká poměrně hodně hluku. Ten se bude stejně jako vůně linout celým interiérem. Pro ostatní členy domácnosti to tak může být rušivé. Nicméně mají možnost schovat se do svých pokojů, případně mohou přiložit ruku k dílu a práci urychlit.

Vše musí mít své místo

Aby v otevřené kuchyni nepanoval chaos, musíte si nastolit jasně daný systém, a toho se za každou cenu držet. Každá položka musí mít své pevně dané místo a v kuchyni je nutné neustále udržovat pořádek. Pokud si nebudete s úklidem lámat hlavu, brzy se vaše otevřená kuchyň promění v chaos, který vám snadno přeroste přes hlavu.

Méně soukromí

To, co je pro jednoho tou největší výhodou, může být pro někoho jiného tím největším záporem. V otevřené kuchyni máte minimum soukromí, neboť je pravděpodobné, že další členové domácnosti budou v této otevřené místnosti trávit spoustu času. Zapomeňte tedy na to, že se zavřete v kuchyni a v klidu se budete věnovat přípravě svých oblíbených jídel.

Nicméně lidé, kteří mají rádi soukromí a nehostí u sebe pravidelně sedánky s přáteli a rodinou, se pro otevřenou kuchyni pravděpodobně nerozhodnou. Tento koncept je totiž vhodný pro společenské jedince, kteří nejraději tráví čas ve společnosti dalších lidí a jsou rádi součástí skupiny. Ztráta soukromí při vaření a pečení je pro ně spíše za odměnu než za trest.

Milujete společnost při vaření, rádi jste i během pobytu v kuchyni součástí konverzací a líbí se vám otevřené prostory, které působí vzdušně a nevyvolávají ve vás klaustrofobické pocity? Koncept otevřené kuchyně si zamilujete. Naopak jedinci, kteří raději vaří v soukromí a mají rádi svůj klid, by si to měli pořádně promyslet. V otevřené kuchyni budete mít neustálý kontakt s ostatními členy domácnosti i návštěvami a o zábavu budete mít postaráno.

Zdroj textu: molinsdesign.com, www.knieperteam.com

Zdroj foto: www.freepik.com

The author Michaela

Leave a Response