close
Interiér

Každý z nás by měl mít místo, kam se každý den rád vrací. Ideální je, když tam na nás budou navíc čekat ti, které máme rádi a záleží nám na nich, naše rodina. Jednou se ale každý postaví na vlastní nohy, najde si jiné osoby, se kterými chce trávit víc času, a musí si najít i místo, kde budou žít. Ne každý má štěstí na velký byt, i ten malý se ale dá zařídit útulně. Jak na to?

Zařizování malého bytu je výzva

Čím méně prostoru máte k dispozici, tím větší výzva na vás čeká. Ne že by zařizování rozlehlého bydlení byla výhra, ale když musíte řešit každý centimetr, je to ještě náročnější. Snažíte se totiž najít řešení, které zabere jen minimum místa, přitom ale poskytne vše, co od něj očekáváte. Když zařizujete malý být, připravte se na kompromisy, vhod vám mohou přijít i následující tipy.

Snažte se naplno využít výšku místnosti

Tam, kde je prostoru málo, je třeba ten dostupný využít na maximum. Pro uložení věcí si vyberte vysoké a úzké skříně a police, které vám poskytnou dostatek úložného prostoru, na spaní zase může přijít vhod vyvýšená postel.

Dejte přednost světlým barvám

Prostor, který je malý, umí alespoň opticky zvětšit světlé barvy, proto se jich nebojte a vymalujte jimi stěny, vyberte si světlý nábytek a podlahy. Když budete mít doma světla příliš, stačí zatáhnout venkovní rolety nebo žaluzie a doma máte hned příjemněji.

Otevřený prostor je IN

Dnes klademe důraz na vzdušnost interiéru, už si nepořizujeme velké kusy nábytku, ani na něj nevystavujeme všechny suvenýry z cest a trofeje. Víme, že méně je někdy více, a platí to nejen pro vybavení interiéru, ale i pro množství zdí, příček a dveří v interiéru. Kuchyň od obývacího pokoje nemusí dělit stěna a dveře, ale klidně jen barový pult nebo sedačka. Jen si představte, pokud bydlíte v menším domě, jak krásný je z kuchyně pohled do krbových kamen s výměníkem, která zároveň vytápí celý domov, stejně jako to umí plynový kotel.

Vsaďte na multifunkční řešení

Když se řekne multifunkční řešení při zařizování bytu, většina z nás si vybaví různé multifunkční spotřebiče do kuchyně, které doplní ty klasické, jako je lednička, sporák, myčka nádobí apod. My ale máme na mysli něco jiného, do malého bytu se hodí multifunkční nábytek, který se dá rozložit, když je to potřeba, a pak zase složit. Typickým příkladem jsou rozkládací stoly nebo sedačky, které se dají rozložit na postel.

Nepodceňujte výběr osvětlení

Svítidla mají velkou moc, interiér umí opticky zvětšit i zmenšit, výrazně ovlivní i celkovou atmosféru. V malém bytě vsaďte na kombinaci různých druhů světel, která interiéru dodají hloubku, v kuchyni myslete i na to, že musí osvítit každý kousek pracovní plochy včetně některých spotřebičů, jako je třeba sporák. V obývacím pokoji zase centrální svítidlo doplňte o stojací lampu nebo nástěnnou lampičku, ta najde uplatnění i v ložnici.

The author Dalibor Navrátil

Leave a Response