close
Bydlení

Na co se nejenom v domácnosti využívá růže damašská?

růže damašská

Jakou vůni má váš domov? Pro každou domácnost je typická jiná vůně. Pokud chcete tu svou změnit, vsadit můžete na damašskou růži. V jaké formě si ji můžete pořídit a jak voní?

Původ

Kromě pojmenování růže damašská se s touto nádhernou květinou můžete setkat také jako s růží damascénskou či růží olejnatou. Jedná se o druh růže, která byla pravděpodobně vyšlechtěna již ve starověku. Za její rodiště je považován Blízký východ a za šlechtitele Peršané. Do Evropy se pravděpodobně dostala až díky křižákům během 12. a 13. století.

Vzhled

Pro damašskou růži jsou typické růžové až světle červené okvětní lístky, které bývají plné. Snadným poznávacím znamením růže damašské je její výrazná vůně.

Využití

Typickou vlastností růže damascénské je její omamná vůně. Díky tomu se využívá při výrobě parfémů i esenciálních olejů. To ale zdaleka nejsou jediné oblasti, ve kterých tato růže najde své uplatnění. Dále na ni můžeme narazit například i v potravinářském průmyslu. Jedlé okvětní plátky této růže se využívají při výrobě čajových směsí, přidávají se do džemů, nakládají se do cukru a nechybí v řadě populárních pokrmů v orientální kuchyni. Pokud se vám její příjemná vůně líbí, můžete si některé tyto pokrmy připravit také doma.

Esenciální oleje

Růže damašská má své čestné místo v aromaterapii. Pokud si ji pořídíte domů v podobě esenciálního oleje, můžete si celou domácnost zahalit její příjemnou vůní. Jaké vlastnosti má esenciální olej z růže damascénské? Působí proti špatné náladě a jsou mu připisovány antidepresivní účinky, rovněž je antiseptický, protizánětlivý, antibakteriální, antivirový a také zklidňující a dokonce i afrodiziakální.

Esenciální olej můžete přidat do difuzéru i aromalampy. Ty nejkvalitnější seženete v Íránu, Francii, Indii, Bulharsku či Turecku. Pokud se do některé z těchto zemí chystáte letos v létě, nezapomeňte si ve svém zavazadle udělat hodně místa na suvenýry.

Bulharský růžový olej

V Bulharsku dokonce existuje takzvané Růžové údolí, jenž je pěstování této růže zasvěceno. Díky tomu připadá 70 % světové výroby růžového oleje této zemi. V tomto údolí panují ideální podmínky pro její pěstování. Dostatek teplého vzduchu, jenž do údolí vane od Středozemního moře, zajišťuje růžím dokonalé klima. Zajímavé je, že jejich sklizeň probíhá ručně a začátek sklizně je spojen s řadou festivalů a nechybí ani rituální sklizeň. Při té je možné spatřit dívky v národních bulharských krojích, prohlédnout si ukázky bulharských národních řemesel a nechybí ani volba Královny růží. Chcete-li sběr růží a celé údolí spatřit na vlastní oči, klidně se sem vydejte. Růžové údolí je oblíbenou turistickou atrakcí, jehož návštěvy nebudete litovat.

Kosmetické produkty

Užívat si vůni této růže můžete ale také s pomocí kosmetických produktů. Zahalte se do její omamné vůně a noste u sebe parfém, jehož je růže damašská součástí. Pečovat o svou pleť můžete s pomocí růžové vody, jež má vyživující i regenerační účinky a je vhodná i pro velmi citlivou pokožku. Navíc má čistě přírodní složení a nádherně voní. Růžovou vodu můžete využít také v kuchyni. Pokrmy příjemné ovoní a díky jejím zklidňujícím účinkům se budete po konzumaci cítit příjemně.

Zaujala vás růže olejnatá díky svým vlastnostem a chcete, aby se stala součástí vašeho života? S její pomocí si můžete provonět celý domov, pokrmy i nápoje a samozřejmě ji využít i v péči o pleť. V případě, že se letos chystáte na dovolenou do Bulharska, nezapomeňte si výrobky z růže damašské přivézt domů a třeba si rovnou naplánujte výlet do Růžového údolí.

Zdroj textu: www.scienceofessentials.com, en.wikipedia.org

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : růže damašská

The author Michaela

Leave a Response