close
Střecha

Děravá střecha: Jak odhalit to správné místo a opravit jej?

Je opravdu důležité mít na svém domě pevně těsnící střechu a okapy, což ochrání váš dům před přírodními živly. Co ale dělat, když vám střechou začne zatékat? Nemusíte hned volat odborníky a vydat se ze svých úspor.

Jak poznat děravou střechu?

Pokud po dešti zpozorujete skvrny od vody, které se táhnou přes stropy nebo stékají po stěnách, pravděpodobně máte také děravou střechu. Teď je potřeba ale najít, kde vám střecha netěsní a okamžitě opravit. I během krátké doby totiž mohou malé netěsnosti vést k velkým problémům, jako jsou plísně, shnilé krovy a opláštění, zničená izolace a poškozené stropy.

V první řadě, při hledání netěsností, je třeba prohlédnout střechu v místě, kde máte skvrny od vody na stropě. Průniky mohou zahrnovat klempířské a střešní větrací otvory, komíny, vikýře nebo cokoli jiného, co vyčnívá přes střechu. Mohou se ale nacházet i několik metrů nad místem úniku nebo napravo či nalevo od něj.

Nejlepší je, pokud máte přístup na půdu. Pořádně s baterkou prohledejte každý kout a hledejte skvrny od vody, černé stopy nebo plíseň.

Jak najít obtížné úniky vody?

Nejlepší trik je vlézt na střechu s nataženou zahradní hadicí. Namočte oblast těsně nad místem, kde se v domě objevuje netěsnost. Například nejprve namočte spádovou stranu komína, pak každou stranu, a nakonec horní část na obou stranách. Požádejte nějakého pomocníka, aby zůstal uvnitř domu a čekal, až se objeví skvrna. Nechte vodu téct z hadice několik minut v jednom místě a potom ji přesuňte zase o kousek. V momentě, kdy se na stropě objeví průsak, budete hned vědět, ve kterém místě se netěsnost střechy nachází.

Pokud tímto způsobem na místo průsaku nepřijdete, zkuste odstranit šindele v podezřelé oblasti. Potom budou důkazy o úniku viditelné a vy jej můžete vystopovat až ke zdroji. Odbarvený plstěný papír nebo vodou potřísněné či shnilé dřevo se ukáže přímo pod a v okolí úniku.

Někdy je problémové najít to správné místo, jelikož se voda může objevit na stropě úplně někde jinde. Pokud máte mezi sádrokartonem a izolací podkroví plastovou parozábranu, odsuňte izolaci stranou a hledejte na plastu skvrny od toku. Voda často stéká k otvorům v parozábraně, například u stropních svítidel.

Oprava stěn a vikýřů

Těsnění mezi rohovými prkny a mezi okraji oken a bočnicemi může být staré, popraskané nebo dokonce chybět. A právě těmito trhlinami se dostává voda za oplechování do domu. Dokonce i těsnění, které vypadá neporušené, nemusí těsnit proti přilehlým povrchům. Zkontrolujte tmel v této oblasti – narušená místa nahraďte tmelem novým.

Dále vyměňte prasklé, shnilé nebo chybějící obložení a ujistěte se, že nový kus překrývá oplechování stupňů alespoň o 2 cm. Pokud stále dochází k zatékání, uvolněte rohové desky a zkontrolujte překrývající se oplechování v rohu. V místě, kde se oba kusy překrývají, často najdete starý, ztvrdlý tmel.

Oprava malých otvorů

Drobné otvory v šindelích jsou nejzrádnější, jelikož dokážou způsobit velké problémy, jako je hniloba, průsak vody a další vady, kterých si hned tak nevšimnete. Stačí malá díra například po odstraněné anténě, držácích či cokoliv jiného. Také špatně umístěné nebo obnažené hřebíky je třeba vytáhnout a díry zalátat. Problém se zatékající střechou vyřešíte pomocí oplechování.

Troufnete si na opravu střechy svépomocí?

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : děravá střechaDIYoprava střechy

The author Michaela

Leave a Response