[dropcap] M [/dropcap] ajoránka je jednou z velice oblíbených bylin, bez kterých bychom se už v dnešní době neobešli. Pro svoji specifickou chuť a vůni je nedílnou součástí mnoha pokrmů. Je využívána nejen v kuchyni ale také v lékařství. Odvar z majoránky pomáhá proti kašli, ve formě obkladů a koupelí je využívána k léčbě kožní vyrážky, různých zánětů a ekzému. Mast vyrobená z majoránky výborně pomáhá při léčbě špatně se hojících ran.
Pěstování doma v květináči
Ač se to může zdát jakkoliv složité a náročné, lze si ji vypěstovat bez větších problémů v pohodlí domova. Abychom ji měli stále po ruce, je nejjednodušší ji zasadit do malého květináčku s nějakým hezkým motivem, aby plnila také okrasnou funkci. Květináček postavíme k oknu a přiměřeně zaléváme.
Pěstování na zahrádce
Nejoblíbenější a nejrozšířenější způsob pěstování je na zahrádce. Zvolíme si místečko, na které svítí hodně sluníčka, tím pádem je zde půda krásně vyhřátá. Zemina musí být dobře prohnojená a musí obsahovat hodně živin. Pak už jen seženeme semínka a můžeme se pustit do pěstování. Po vysetí, během měsíce dubna nebo na začátku března, pravidelně zaléváme. Až nám vyrostou malé sazeničky je potřeba je rozsadit. Činíme tak 15 centimetrů od sebe, abychom se mezi ně dostali, až budeme odstraňovat ze záhonku plevel. Majoránka se hodně rozroste, proto také musíme zvolit vhodné místo, kde nám nebude překážet. Na podzim není problém celý trs vyjmout ze země, vsadit do truhlíku a odnést si ji domů. Na zahrádce ji totiž nechat nemůžeme, je to jednoletá rostlina a v mrazu by pošla.
Sklizeň a sušení
Sklízíme nejlépe tak, že ji stříháme po jednotlivých stoncích. Bude nám stále krásně dorůstat a budeme mít každou chvíli znovu a znovu čerstvé koření. Není problém ji také usušit. Sušení musí probíhat na teplém,suchém místě. Uchovávat ji pak budeme v uzavřené nádobě, kde nám vydrží i několik let.