Nepečené cukroví má tu výhodu, že je celkem rychle hotové, nemuste stát hodiny u vyhřáté trouby a stihnete je i “za pět minut dvanáct”. Navíc z různých průzkumů a anket vyplývá, že to nepečené cukroví mají Češi radši, než pečenou klasiku. Například vosí hnízda jsou naším nejoblíbenějším cukrovím vůbec.
Potřebujete na poslední chvíli zachránit situaci, ale jen vosí hnízda nestačí? Nezoufejte. Ze stejného těsta totiž můžete připravit dokonce tři druhy cukroví. A to už na stole přece jen vypadá líp.
Těsto na tři druhy nepečeného cukroví
Začnete tím, že si připravíte základní těsto, z něhož si později uděláte zmiňovaná vosí hnízda, rumové kuličky a kokosovou roládu.
Na základní těsto potřebujete:
- 250 g piškotů
- 160 g cukru moučka
- 50 g másla
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce kakaa
- mléko dle potřeby
Piškoty rozdrtíte úplně najemno buď v mixéru nebo válečkem přes mikrotenový sáček. přidáte ostatní suroviny a vytvoříte vláčné, nelepivé těsto. Těsto rozdělte na tři díly, z nich pak vytvoříte tři druhy cukroví.
- Vosí hnízda
Připravíte si náplň: 100 g másla, 100 g cukru moučka, 1 žloutek a 3 lžíce rumu ušleháte do hladkého krému. Tvořítko na úly si vysypete moučkovým cukrem, dáte do něj kousek těsta a prstem (nebo špičatým tvořítkem) v něm uděláte místo pro krém. Krém zaklopíte celým piškotem a vosí hnízdo vyklepnete.
- Rumové kuličky
Připravte si rozinky namočené v rumu a rozpusťte si čokoládu na vaření. Z těsta tvořte kuličky, do jejichž středu schováte jednu rozinku. Hotové kuličky vykoupejte v čokoládě a obalte ve strouhaném kokosu nebo s oříšcích.
- Kokosová roláda
Třetí část těsta rozválejte přes potravinovou fólii asi na 3 mm silnou placku. Na ni si připravíte tuto náplň: 100 g másla, 100 g cukru moučka a 100 g kokosové moučky smícháte a rovnoměrně rozetřete na rozválené tmavé těsto. Pomocí fólie opatrně srolujete do roládky a tu necháte několik hodin vychladit. Potom ji rozkrájíte na přibližně centimetrové plátky.