Ledový čaj je oblíbené letní osvěžení v západních zemích, i u nás si už ale našel své místo na stole při zahradním posezení i jiných příležitostech. Kupované “ice tea” nápoje jsou ale příliš sladké na to, aby účinně osvěžily, proto přinášíme recept na domácí ledový čaj. Ten je chuťově mnohem výraznější, navíc si ho vždycky připravíte podle momentální chuti.
Na přípravu ledového čaje můžete použít jakýkoliv druh: černý, zelený, bílý, rooibois, maté, klidně i bylinkový nebo ovocný. Jeho příprava je specifická, přesto jednoduchá.
Správná příprava ledového čaje
Typickou chuť ledového čaje získáme teplotním šokem. Dávku čaje na jeden litr nápoje přelijeme cca 250 ml vařící vody, necháme vylouhovat asi jednu minutu a hned ho nalijeme do kostek ledu. Právě prudkým zchlazením získá čaj svou typickou chuť. Rozhodně není vhodné čaj dlouho macerovat, ani není úplně ono, když ho necháte zvolna chladnout na vzduchu. Někdy se doporučuje nechat čaj louhovat za studena, i to je možnost, jak si připravit základ ledového čaje.
Jak dochutit ledový čaj
Milovníci čaje obvykle nic jiného do základu nepřidávají, mnozí nepoužijí ani cukr. Většinou si ale ledový čaj dochucujeme a to často velmi kreativně. pokud jde o slazení, používáme cukr (ideálně třtinový), různé sirupy, ovocné šťávy nebo džusy.
Do ledového čaje se také přidává sezónní nebo exotické ovoce, převážně citrusy, velmi dobře ale chutná ledový čaj s broskvemi, jablky, hroznovým vínem nebo s lesním ovocem. Ovoce můžete přidat i mražené, to čaj udrží déle vychlazený, nebo ho smíchat i s kompotem.
Fantazii se opravdu meze nekladou. Na závěr přidejte hrst čerstvé meduňky, máty či jiných bylinek (levandule, citronová tráva, aloisie). Jestliže připravujete ledový čaj pro dospělé, můžete ho zakápnout troškou alkoholu, například bílým rumem nebo ovocnými likéry.