V poslední době se mezi pěstiteli rozšířila obliba pěstování hruškovce neboli avokáda v domácích podmínkách – z pecky.
Říká se mu „máslové ovoce“ nebo „pralesní margarín“ a najdeme ho také pod méně známým názvem hruškovec přelahodný. Avokádo je považováno za jednu ze superpotravin, díky svým nutričním hodnotám se stalo nenahraditelnou součástí našeho jídelníčku. Neobsahuje téměř žádný cukr, naopak má nezvyklé množství tuku. Složením se tuk v avokádu nejvíce podobá olivovému oleji takže se skvěle hodí i těm, kdo chtějí zhubnout. Kromě cenných mastných kyselin je avokádo bohaté i na minerální látky (draslík, měď, hořčík, fosfor) a vitaminy (C, E, K, H, B).
Jak vypěstovat avokádo z pecky
Nejprve si pecku, kterou jste vyjmuli z plodu, musíte pořádně očistit, aby díky zapomenuté dužině nedošlo k hnití pecky. Do pecky potom vyřízněte tři malé otvory, tak aby se do nich vešly dřevěné špejle. Otvory by měly být stejně daleko od sebe. Špejle pak opřete o okraj sklenice, která je naplněná vodou. Voda by se měla dotýkat plodu jen ze spodní části, musíte ji ale stále doplňovat. Pecka by nikdy neměla být bez kontaktu s vodou. Tak po čase pustí kořeny, které se budou rozrůstat.
Ve chvíli, kdy kořeny zaplní celou sklenici a na druhé straně se objeví stonek, je ideální čas zasadit avokádo do květináče. Pecku zasaďte tak, aby ze dvou třetin vyčnívala ze substrátu.
Avokádo není příliš náročné
Avokádo může mít půdu o téměř jakékoliv úrovni pH. Na dno květináče položte nejprve kameny jako drenáž, až poté zasypejte substrátem, aby se v něm nedržela voda. Půda nemusí být zpočátku hnojena, aspoň dokud keř nebude minimálně 1 rok starý. Od té chvíle je možné 1-2x ročně hnojit.
Je možné avokádo na vrchu pravidelně zaštipovat, vytvoří pak košatější korunku a rozvětví se. Na plody budete čekat 4 – 8 let, je ovšem možné, že to bude trvat ještě déle. Pro plození není nutné stromek opylovat, plody pak dozrávají i osm měsíců.