Honí vás mlsná, ale vy nevíte co byste si dali? A co takhle dát si ořechy v karamelu? Použít můžete téměř jakékoliv, jaké vás napadnou! Vlašské ořechy, mandle, pistácie, lískové oříšky. Postup přípravy je velmi jednoduchý.
Zkaramelizované ořechy můžete následně použít při zdobení dortů či jiných moučníků, při přípravě vánočního cukroví nebo prostě nasypat na misku a dopřát si občas sladké mlsání. Jen nezapomeňte, že sacharidy je lepší konzumovat dopoledne a že ořechy mají poměrně dost tuku, tak to mlsání nepřežeňte. Hrst denně bohatě postačí.
Jednoduchý recept na ořechy v karamelu
Ingredience
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g cukru krupice
- 1 lžice oleje
Postup
Nejprve si připravíme ořechy tak, že je vyloupeme ze skořápek a očistíme. Nesmíme zapomenout vyjmout vnitřní tvrdou část skořápky. Pokud se místo ořechů rozhodnete pro mandle, nezapomeňte je napařit a odstranit slupku. Nemusíme se bát použít starší ořechy, hořkost se v cukru ztratí. Takto připravené ořechy dáme na 5 minut vařit. Ořechy následně zlehka osušíme a smícháme s cukrem. V pánvi necháme rozpálit 1 lžíci oleje a poté přisypeme ořechy smíchané s cukrem. Je důležité směs neustále míchat. Hotové zkaramelizované ořechy vysypeme nejlépe na pečící papír, kde je necháme zchladnout.
Tip: Můžete použít skořici nebo čokoládu na dochucení.
Sladší verze receptu na ořechy v karamelu
Ingredience
- 250 g vlašských ořechů
- 500 g třtinového cukru
- 200 ml kondenzovaného mléka
- 20 g másla
Postup
Do kastrůlku dáme máslo, cukr a přilijeme mléko, vše pomalu zahříváme na nízkém stupni a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme očištěné a skořápky zbavené ořechy. Vaříme dokud omáčka nezačne houstnout a nabalovat se na ořechy. Mělo by to trvat přibližně 10 minut. Připravíme si pečící papír na který zkaramelizované ořechy vyskládáme a necháme zchladnout.