České hospodyňky ví, že pod honosným názvem cheesecake se skrývá koláč s vrstvou našlehaného čerstvého sýra, což může být mascarpone, v našich podmínkách pak žervé, Lučina nebo tučný měkký tvaroh. Tvaroh je totiž jen lokální označení pro čerstvý sýr, tak, jak mu v Itálii říkají mascarpone.
A protože v létě se nikomu z nás nechce stát u rozpálené trouby, sáhne každý raději po receptu na koláč, který se nemusí péct. Jeden takový vám dnes přinášíme i my, je s jahodami a bílou čokoládou. Nechte si chutnat.
Nepečený cheesecake s jahodami a bílou čokoládou
Na korpus budete potřebovat 300 gramů máslových sušenek a 175 gramů změklého másla. Sušenky rozdrťte na drobečky, buď válečkem nebo v mixéru, a smíchejte s máslem do tuhého těsta.
Koláčovou nebo dortovou formu potáhněte potravinářskou fólií a těsto do ní pečlivě upěchujte. Okraje trochu vytáhněte nahoru, aby těsto tvořilo jakoby misku. Do ní pak nalijete tvarohovo-čokoládový krém.
Ingredience na krém:
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 ml smetany na šlehání
- 200 g bílé čokolády
Ve vodní lázni si ropustíte čokoládu a necháte vychladit. Šlehačku vyšleháte do tuha a opatrně do ní zamícháte všechen tvaroh. Nakonec do krému vmícháte vychladlou čokoládu.
Část jahod rozmixujete na takový hustší topping, kterým ozdobíte hotový dortík. Zbytek jahod rozkrojíte na poloviny a hrst si jich necháte na ozdobu. Jahodami pokladete koláč a přelijete připravených krémem z tvarohu a čokolády. Přislazovat nemusíte, čokoláda je sladká dost.
Vršek koláče pečlivě uhladíte a ozdobíte soustřednými kruhy z jahodového pyré. Potom ho necháte v ledničce do druhého dne odležet a spojit chutě. Před podáváním dortík nazdobte zbylými jahodami a případně i hoblinkami bílé čokolády, lístky meduňky a podobně.
Tento cheesecake si můžete připravit i s jiným ovocem tak, jak vám bude postupně na zahrádce dozrávat. Velmi dobrou variantou je tento koláč s borůvkami nebo se sladkými meruňkami.