Domácí paštika je lahůdka, která má s těmi kupovanými v plechovce společný jen název. S trochou zručnosti dokáže i průměrná kuchařka připravit paštiku lahodnou a zaručeně bez éček a konzervantů.
Na přípravu paštiky se používají játra a maso, nejčastěji vepřové, protože je tučnější a paštika se pak dobře roztírá. Není ale problém použít maso drůbeží, hovězí, králičí nebo zvěřinu. Výslednou chuť tvoří použité maso a samozřejmě koření a další ingredience, oblíbené bývají mandle, brusinky nebo barevný pepř.
Rychlá domácí paštika
Na úplně jednoduchou základní paštiku budete potřebovat:
- 750 g vepřových jater
- 2 kg vepřového boku
- 5 cibulí
- sůl a pepř
Oloupané cibule nakrájíme a osmažíme, bůček a játra umeleme na mlýnku dvakrát nebo třikrát, aby byla paštika opravdu jemná. Potom všechno pečlivě promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Připravíme si širší zavařovací skleničky, hotovou směsí je naplníme a vaříme nebo pečeme ve vodní lázni dvě hodiny. Hotovou paštiku necháme dobře vychladnout a uložíme na tmavé místo v chladné místnosti.
Jemná paštika z kuřecích jater
Na tuto paštiku budete potřebovat:
- 500 g kuřecích jater
- 150 g másla a dalších 80 g másla na zalití
- 1 větší cibulku
- 2 stroužky česneku
- 80 ml smetany
- pepř, sůl
- ořechy
- zelený pepř
Játra důkladně očistíme, veškeré blanky a žilky odstraníme a nakrájíme na malé kousky. Cibulku také nakrájíme a smažíme na lžíci másla. Když zesklovatí, přidáme ještě játra a osmažíme je doměkka, to bude trvat přibližně 8 minut. Takto připravenou směs necháme vychladnout, přidáme změklé máslo a smetanu. Dochutíme vše solí a pepřem, promícháme i s kuličkami zeleného pepře a ořechy. Paštikou naplníme formu nebo širší zavařovačky, horní plochu zalijeme teplým rozpuštěným máslem a směs necháme v lednici do druhého dne odležet.
Místo ořechů a pepře můžeme do paštiky přimíchat různé bylinky, staročeské koření, brusinky, kousky anglické slaniny a podobně.