close

Domácí paštika je lahůdka, která má s těmi kupovanými v plechovce společný jen název. S trochou zručnosti dokáže i průměrná kuchařka připravit paštiku lahodnou a zaručeně bez éček a konzervantů.

Na přípravu paštiky se používají játra a maso, nejčastěji vepřové, protože je tučnější a paštika se pak dobře roztírá. Není ale problém použít maso drůbeží, hovězí, králičí nebo zvěřinu. Výslednou chuť tvoří použité maso a samozřejmě koření a další ingredience, oblíbené bývají mandle, brusinky nebo barevný pepř.

Rychlá domácí paštika

Na úplně jednoduchou základní paštiku budete potřebovat:

  • 750 g vepřových jater
  • 2 kg vepřového boku
  • 5 cibulí
  • sůl a pepř

Oloupané cibule nakrájíme a osmažíme, bůček a játra umeleme na mlýnku dvakrát nebo třikrát, aby byla paštika opravdu jemná. Potom všechno pečlivě promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Připravíme si širší zavařovací skleničky, hotovou směsí je naplníme a vaříme nebo pečeme ve vodní lázni dvě hodiny. Hotovou paštiku necháme dobře vychladnout a uložíme na tmavé místo v chladné místnosti.

Jemná paštika z kuřecích jater

Na tuto paštiku budete potřebovat:

  • 500 g kuřecích jater
  • 150 g másla a dalších 80 g másla na zalití
  • 1 větší cibulku
  • 2 stroužky česneku
  • 80 ml smetany
  • pepř, sůl
  • ořechy
  • zelený pepř

Játra důkladně očistíme, veškeré blanky a žilky odstraníme a nakrájíme na malé kousky. Cibulku také nakrájíme a smažíme na lžíci másla. Když zesklovatí, přidáme ještě játra a osmažíme je doměkka, to bude trvat přibližně 8 minut. Takto připravenou směs necháme vychladnout, přidáme změklé máslo a smetanu. Dochutíme vše solí a pepřem, promícháme i s kuličkami zeleného pepře a ořechy. Paštikou naplníme formu nebo širší zavařovačky, horní plochu zalijeme teplým rozpuštěným máslem a směs necháme v lednici do druhého dne odležet.

Místo ořechů a pepře můžeme do paštiky přimíchat různé bylinky, staročeské koření, brusinky, kousky anglické slaniny a podobně.

Tags : domácí paštikapaštika z jaterrychlá paštika

The author Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response